Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤ΄ΟΜΑΔΑ- ΚΕΙΜΕΝΟ "Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ"


Η ομάδα αυτή ανέλαβε να καταγράψει σε αφηγηματικό κείμενο την περιγραφή της οικογένειας της ηρωίδας και τη συμπεριφορά του πατέρα της. 6ο Φύλλο Εργασίας Εργασία 2.Κείμενο ,Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ ΟΜΑΔΑ ΣΤ’ Εγώ δεν ανήκω σε πατριαρχική οικογένεια, οπότε ο πατέρας μπορεί να είναι ο επικεφαλής του σπιτιού, αλλά δεν είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις μόνος του, όχι μόνο για το τι θα κάνει οι οικογένεια, αλλά και πώς θα ανατραφούμε εμείς τα παιδιά. Συγκεκριμένα, δεν μας περιορίζει να ψυχαγωγηθούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής, όπως εμείς κρίνουμε. Ο πατέρας δεν έχει μεσαιωνικές αντιλήψεις για τις γυναίκες, ούτε κάνει μαρτύριο τη ζωή της μάνας μου και τη δική μου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να χαρακτηρίζω τις απόψεις του πατέρα μου ανατολίτικες, αντιθέτως μας έδειχνε την αγάπη του και νοιαζόταν για μας, ως και οικονομικά μας βοηθούσε. Δεν χρειάστηκε να κάνω το δικό μου, μόνο και μόνο ως αντίδραση. Αντιθέτως, πήγα να σπουδάσω στο Παρίσι και δεν μετάνιωσα που γύρισα στη πατρίδα μου, την Ελλάδα, κοντά στους συγγενείς και την οικογένειά μου.

Ε΄ΟΜΑΔΑ -ΚΕΙΜΕΝΟ "ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ"


Εργασία αυτής της ομάδας αποτελούσε η γραφή μίας σελίδας ημερολογίου από την οπτική γωνία της ηρωίδας του έργου. ΟΜΑΔΑ Ε΄ Κηφισιά,11/12/1946 Αγαπητό ημερολόγιο, Η σημερινή μέρα δεν κύλισε έτσι όπως τη φανταζόμουν....Οι γονείς μας μας ανακοίνωσαν μία απόφαση που δεν περίμενα ποτέ πως θα συμβεί! Μας ανήγγειλαν πως οι διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου ήταν ήδη σε εφαρμογή. Κανένας δεν μίλησε, η σιωπή τα έλεγε όλα. Η καθεμιά μας αντέδρασε με τον δικό της τρόπο αφήνοντας να εννοηθεί ένα αναπάντητο ΓΙΑΤΙ??? Προσπαθούσα με κάθε τρόπο να καταλάβω ποιος και γιατί φταίει. Η μεγάλη αγάπη μου για τον πατέρα μου με έκανε να αμφισβητήσω κάθε επιχείρημα της μητέρας μου ως αίτιο του χωρισμού. Ο πατέρας μου ήταν τόσο αγνός, πώς μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο που υποστηρίζει η μητέρα! Δεν ξέρω… Ένα μόνο μου μένει, να ευχηθώ η μητέρα και ο πατέρας να τα ξαναβρούν!

Δ΄ΟΜΑΔΑ- ΚΕΙΜΕΝΟ "ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ"


η Δ΄ομάδα είχε ως εργασία να ταυτιστεί με την κεντρική ηρωίδα και να καταγράψει τα συναισθήματα και της σκέψης της σε μία σελίδα ημερολογίου της ΟΜΑΔΑ Δ΄ Αγαπητό ημερολόγιο, Δεν αντέχω άλλο αυτό το πράγμα , δηλαδή όλη την κακομεταχείριση που δέχομαι από την οικογένεια μου και ιδιαίτερα από τον πατέρα μου. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δεν δέχονται την αγάπη μου για τον Χρηστάκη. Μου φέρονται σαν να είμαστε σε μια πρωτόγονη εποχή. Ο πατέρας μου με χτυπά συνεχώς, ο αδερφός μου δεν με σέβεται καθόλου και ακολουθεί πιστά τα βήματα του πατέρα μου. Η μόνη που με καταλαβαίνει είναι η μητέρα μου. Δεν τους ενδιαφέρει αν ζω ή αν έχω πεθάνει, παρά μόνο το αν θα μάθει ο κόσμος αυτά που συμβαίνουν στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Ήθελα μόνο να μορφωθώ και να βρω έναν άντρα μου να με αγαπά, όχι με πολλά χρήματα και περιουσία, όπως ο πατέρας μου. Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλω να σέβονται εμένα και τις επιλογές μου, θέλω να καταλάβουν ότι μ’ αυτόν τον άνθρωπο είμαι ευτυχισμένη. Νιώθω σαν να είμαι στην φυλακή, καθώς δεν έχω δικαιώματα σύμφωνα με τον πατέρα μου. Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να σωθώ από την οικογένειά μου είναι ο θάνατός μου...

Γ΄ΟΜΑΔΑ- ΚΕΙΜΕΝΟ "Η ΦΟΝΙΣΣΑ"


Η γ΄ομάδα ανέλαβε να δώσει ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία της φόνισσας. ΟΜΑΔΑ Γ΄ Όταν βγήκαν στο φώς τα εγκλήματα της Φραγκογιανννούς, όλο το χωριό έμεινε άφωνο με τις προσπάθειες της να δώσει τέλος στην ζωή τόσων μικρών κοριτσιών και μεταξύ αυτών, και της ίδιας της εγγονής της. Οι περισσότεροι ήταν εξαγριωμένοι για το πώς κυκλοφορούσε καθημερινά στο χωριό, χωρίς τύψεις και ενοχές για όλες τις δολοφονίες που είχε κάνει, ενώ θα μπορούσαν και άλλα κοριτσάκια να βρεθούν νεκρά εάν δεν είχαν αποκαλυφθεί τα εγκλήματα της, άλλοι ήταν θλιμμένοι για τις απώλειες αυτές ενώ άλλοι λυπόντουσαν για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Παρ’όλα αυτά η «φόνισσα» η Φραγκογιαννού θεωρούσε ότι είχε κάνει μεγάλο κατόρθωμα,διότι πίστευε ότι είχε σώσει τις ζωές αυτών των ταλαίπωρων κοριτσιών, που αργότερα θα ήταν δούλες των οικογενειών τους όπως η ίδια. Η Φραγκογιαννού όταν έμαθε ότι ο κόσμος ξέρει για τα κακουργήματά της προσπάθησε να κρυφτεί όσο μπορεί, έτσι ώστε να βρει τρόπο να δραπετεύσει. Έφυγε από το χωριό, εγκαταλείποντας το σπίτι της και την οικογένειά της. Η κόρη της ανησύχησε, όταν αντιλήφθηκε την απουσία της. Δήλωσε στην αστυνομία την εξαφάνισή της, στην οποία είχαν εν τω μεταξύ φθάσει καταγγελίες για τους φόνους της. Όλοι την έψαχναν. Η Φραγκογιαννού δεν είχε που να κρυφθεί και βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Ήταν χωρίς φαγητό και νερό για αρκετές μέρες. Σκεφτόταν τι να κάνει. Να παραδοθεί ή να δώσει τέλος στη ζωή της. Είχε φθάσει στα όριά της. Στο τέλος ξεψύχησε από την ασιτία και το κρύο. Σήμερα, η Φραγκογιαννού θα δεχόταν βαριές κατηγορίες εναντίον της, ενώ θα προσπαθούσε να αποδειχθεί αθώα. Θα αντιμετώπιζε την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης κατά συρροή, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη.

Β΄ΟΜΑΔΑ- ΚΕΙΜΕΝΟ "ΕΡΩΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ"


Η δεύτερη ομάδα είχε να γράψει δύο υποθετικούς διαλόγους. ΟΜΑΔΑ Β΄ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Α. ΠΑΤΕΡΑ-ΚΟΡΗΣ Πατέρας: Κόρη μου, θέλω να σου ανακοινώσω κάτι. >Κόρη: Τι θέλεις να μου πεις πατέρα; Είναι κάτι σημαντικό; Πατέρας: Ενδιαφέρεται κάποιος άντρας για εσένα. Κόρη: ποιος ακριβώς πατέρα; Πατέρας: συναντήθηκα με τον πατέρα του νέου που μένει στην γειτονιά μας και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε γάμο. Τι γνώμη έχεις ; Κόρη: Πατέρα δέχομαι την πρόταση .Είναι εξαιρετικός νέος και τον θέλω για άντρα μου. Β. ΔΥΟ ΠΑΤΕΡΩΝ Πατέρας κόρης:Ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας; Πατέρας γιου: Θέλω να σας ανακοινώσω κάτι ευχάριστο .Ο γιος μου ζητά το χέρι της κόρης σου . Πατέρας κόρης: πολύ καλό νέο, η κόρη μου, φαντάζομαι, θα χαρεί .Να την ρωτήσουμε, αν και δεν νομίζω να έχει αντίρρηση .

Α΄ ΟΜΑΔΑ- ΚΕΙΜΕΝΟ "ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ"


Η πρώτη ομάδα είχε ως εργασία να μετατρέψει τη παραλογή "του νεκρού αδελφού" σε αφηγηματικό κείμενο που να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή. Η εργασία τηςομάδας είναι η ακόλουθη: Α΄ΟΜΑΔΑ Του νεκρού αδελφού σήμερα. Μια μάνα ζει μόνη της με τους εννιά γιους της και με την μονάκριβή της κορη. Πολλοί υποψήφιοι γαμπροί ήρθαν να ζητήσουν το χέρι της κόρης, της Αρετής, αλλά οι οκτώ αδελφοί δεν επιθυμούν να την δώσουν, εκτός του μεγαλύτερου αδελφού, του Κωνσταντή, ο οποίος λέει στην μάνα του να την δώσουν στα ξένα, σε άλλο χωριό, μακρία από τη μάνα και πως αν συμβεί κάτι κακό αυτός θα πάει να την φέρει. Αφού παντρεύτηκε , στη συνέχεια, οι εννιά αδελφοί της Αρετής πέθαναν και η μάνα μένει μόνη. Καθώς κλαίει πάνω από το μνήμα του Κωνσταντή του λέει τα παράπονά της και τον κατηγορεί για ό,τι έχει συμβεί στην ζωή της και λέει « Τον ουρανό βάλε κριτή και τους Άγιους μαρτύρους αν τύχει πίκρα γή χαρά, να πας να μου την φέρεις». Την ίδια στιγμή ο Κωνσταντής «σηκώνεται» από το μνήμα και πάει να εκπληρώσει την ευχή της μάνας. Αφού την βρίσκει της λέει να πάνε πίσω στο πατρικό τους σπίτι. Η Αρετή υποψιάζεται πως ο αδελφός της είναι νεκρός, αλλά ο Κωνσταντής το αρνείται. Στο τέλος φτάνουν στο πατρικό σπίτι, εκπληρώνεται έτσι η υπόσχεσή του. Μάνα και κόρη ξανασυναντιούνται μετά από πολύ καιρό, αγκαλιάζονται και εκεί, πάνω σε αυτή τη στιγμή του βρίσκει ο θάνατος.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ 2ου ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛoΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


Για την πρώτη θεματική ενότητα του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας με τίτλο "τα φύλα στη λογοτεχνία" εφαρμόστηκε στην τάξη ένα δεύτερο σενάριο με τίτλο "η εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας". Οι ομαδικές εργασίες των μαθητών αναρτώνται παρακάτω.